1
Dec. 1, 2020, 4:11 p.m.
Mayank buys some candies for Rs 15 a dozen and an equal number of different candies for Rs 12 a dozen. He sells all for Rs 16.50 a dozen and makes a profit of Rs 150. How many dozens of candies did he buy altogether ?

Mayank buys some candies for Rs 15 a dozen and an equal number of different candies for Rs 12 a dozen. He sells all for Rs 16.50 a dozen and makes a profit of Rs 150. How many dozens of candies did he buy altogether ?

  1. 50
  2. 30
  3. 25
  4. 45
quant
loss
profit
Add Comment to Question
ANSWERS
0
Dec. 1, 2020, 4:12 p.m.

Given that Mayank buys some candies for Rs.15 a dozen and equal number of different candies for Rs.12 a dozen.

Let us assume that there are n dozens,
Cost price of the candies = 15n + 12n = 27n

In total he buys 2n dozens of candies.
A dozen is sold at Rs.16.50

Selling price of candies = 2n × 16.50 = 33n
Profit = Selling price - Cost Price
Profit = 33n - 27n = 6n = 150
n = 150/6 = 25

Therefore the no. of candies Mayank bought altogether is 2n = 2 × 25 = 50 dozens

Add Comment to Answer
In Order to answer this Question please login
Tags
quant
numbers
cat-2019
varc
rc
set-theory
time-speed-distance
quadratic
geometry
cat
Stats
Total Questions
57
Total Answers
32